Branchens ansvar

Forbrugersikkerhed er et grundvilkår

Forbrugernes sikkerhed er vores medlemmers førsteprioritet, når nye produkter udvikles og markedsføres. Hvert år investerer den europæiske kosmetikindustri et tocifret milliardbeløb i forskning og udvikling af sikre produkter, der opfylder konkrete behov hos forbrugerne. Forbrugere som er beskyttet af nogle af de mest ambitiøse kemikalielovgivninger i verden, der sikrer, at produkter, der sælges og markedsføres i Danmark og resten af EU, trygt kan anvendes. Kosmetikforordningen der regulerer alle kosmetiske og personlige plejeprodukter, stiller høje krav til produkternes sikkerhed.

Alle produkter skal gennemgå en omfattende sikkerhedsvurdering af en faglig kompetent person inden markedsføring, og virksomhederne har ansvar for at følge op på produkterne efter markedsføring. For eksempel skal alle uønskede virkninger registreres og særlige tilfælde indberettes til myndighederne. Ingrediensers sikkerhed vurderes af EU’s Videnskabelige Komité for Forbrugersikkerhed, der er en gruppe uafhængige forskere og eksperter. De fastsætter, i hvilke koncentrationer og anvendelser ingredienserne må bruges.

Alligevel bliver forbrugerprodukter ofte beskyldt for at indeholde skadelige stoffer, som er farlige. Overskrifter som ”din solcreme er fyldt med skadelige stoffer” eller ”din mascara er hormonforstyrrende” er ikke noget særsyn i pressen eller på sociale medier. Det mener vi i Kosmetik- og hygiejnebranchen er ærgerligt, for vores medlemmers arbejde med sikkerhed og den strenge lovgivning på området er med til at garantere at produkter, som sælges i EU og Danmark ikke er farlige eller fyldt med skadelige kemikalier.

Her på siden kan du læse mere om, hvordan vores medlemmer arbejder med sikkerhed, når de udvikler og sælger produkter i Danmark og resten af EU. Og så giver vi vores bud, hvordan vi får sikret en troværdig og gennemsigtig forbrugerinformation, der ikke skræmmer men nuancerer.

https://www.kosmetikoghygiejne.dk/vidensbank/
https://www.kosmetikoghygiejne.dk/det-mener-vi/politik/balanceret-forbrugerinformation/
https://www.kosmetikoghygiejne.dk/nyheder/myter-og-sandheder-om-kosmetik-og-personlige-plejeprodukter-1/
https://www.kosmetikoghygiejne.dk/vidensbank/sikkerhed-af-kosmetiske-produkter/
https://www.kosmetikoghygiejne.dk/vidensbank/deklarationstests/