En aktindsigt i EU-Kommissionens datagrundlag viser, at kosmetikindustriens bidrag til den samlede forurening med mikroforurenende stoffer i byspildevandet er overvurderet med en faktor 15. Hvor Kommissionen hidtil har vurderet bidraget til 26 %, viser en gennemgang fra Cosmetics Europe, at kosmetikbranchens andel kun udgør 1,54 % af de mikroforurenende stoffer i byspildevandet.
“Cosmetics Europes analyse viser med al tydelighed, at EU-Kommissionen ikke har gjort sit arbejde godt nok i forbindelse med udarbejdelsen af revisionen af byspildevandsdirektivet. Konsekvensanalyserne og datagrundlaget, der ligger til grund for, at kosmetikbranchen sammen med medicinalbranchen skal betale 80 % af regningen for et nyt rensetrin, er så fejlbehæftet, at det kalder på en revision af direktivet ” siger politisk chef i Kosmetik- og hygiejnebranchen, Marie Fog Justesen og tilføjer:
“Vi støtter både målene i direktivet og princippet om, at forureneren betaler. Men lovgivning skal baseres på korrekte data. Når der sker så grove fejl i vurderingen, undergraves både branchens omdømme og hele grundlaget for fordelingen af omkostninger,” siger Marie Fog Justesen om de data, der er kommet frem.
Fejlene i datagrundlaget betyder, at kosmetikbranchen tilskrives betalingen for rensningen af stoffer, der slet ikke anvendes i kosmetik – såsom insektmidlet permethrin – eller stoffer, der er direkte forbudt i kosmetiske produkter, som fx nonylfenoldiethoxylat. Samtidig er visse almindelige stoffer, der forekommer bredt i andre sektorer, blevet tilskrevet kosmetikbranchen alene – som fx. palmitinsyre, der findes naturligt i smør og olivenolie.
“Den nuværende model for det udvidede producentansvar er uretfærdig og for unuanceret. Det bygger på forkerte præmisser og et fejlagtigt datagrundlag, der kun udpeger to brancher – uden hensyn til, hvilke stoffer der reelt bidrager til forureningen. Vi opfordrer til en stofbaseret og sektorneutral løsning, hvor forureneren betaler, og hvor der skabes et incitament til at udvikle mere bæredygtige produkter,” slutter Marie Fog Justesen.
Se hele Cosmetics Europes analyse af det fejlagtige datagrundlag her.