Biocidforordningen
Ethanol er en del af revurderingsprogrammet under Biocidforordningen. Revurderingsprogrammet består af alle aktivstoffer, der var brugt i biocidholdige produkter, som var introduceret til markedet den 14. maj 2000. Hensigten er, at aktivstofferne skal evalueres med henblik på at blive godkendt efter reglerne i Biocidforordningen. Indtil et aktivstof fra revurderingsprogrammet er godkendt, skal de biocidholdige produkter, hvori det findes, følger de nationale regler i den enkelte medlemsstat.
Revurderingen af ethanol har dog vist sig ikke at være ligetil, da størstedelen af den data, der ligger til grund for risikovurderingen, stammer fra sundhedsdata som følge af et højt og vedvarende indtag af alkoholiske drikke. Det betyder blandt andet, at ethanol i forbindelse med den igangværende vurdering anses for at udvise egenskaber svarende til en CMR 1-klassificering (Carc. 1A/1B og Repr. 1A/1B). Som udgangspunkt betyder en CMR 1-klassificering, at et aktivstof automatisk ikke vil kunne godkendes til brug i biocidholdige produkter, men i særlige tilfælde kan et aktivstof undtagelsesvist godkendes til udvalgte formål. Biocidholdige produkter med aktivstoffer, som er CMR 1-klassificeret, må dog aldrig gøres tilgængelige for private brugere.
Da de observerede sundhedsmæssige konsekvenser bør anses som værende irrelevante i forhold til brugen som desinfektionsmiddel, mener vi, at denne data i sig selv ikke er retvisende i forhold til at evaluere ethanols egnethed som aktivstof i biocidholdige produkter.
Vurderingen af ethanol forventes færdiggjort i Q4 2025, hvor Biocidproduktkomitéen vil offentliggøre en endelig udtalelse med deres anbefalinger. Europa-Kommissionen vil, på baggrund af Biocidkomitéens udtalelse, fremsætte et lovforslag, hvor ethanol enten tillades eller forbydes som biocidaktivstof.
CLP-forordningen
Den 27. juli 2020 tilkendegav Grækenland en hensigt om at tilføje en række nye fareklasser til ethanols harmoniserede klassificering. Iblandt disse var en CMR 2-klassificering (Repr. 2).
Med udgangspunkt i processen under Biocidforordningen, er det dog ikke urealistisk, at vi risikerer at se samme udvikling, når ECHA tager over og den tilgængelige data skal vurderes af RAC.
Forventet dato for indsendelse af CLH-dossieret er lige nu den 31. juli 2025.