Miljøstyrelsen har den 9. september 2024 offentliggjort en ny rapport med titlen “Kortlægning og risikovurdering af fødevareproteiner i kosmetiske produkter”. Rapporten undersøger, om der er risiko for udvikling af fødevareallergier ved hudeksponering for kosmetiske produkter, der indeholder planteolier med fødevareproteiner.
Rapporten understreger vigtigheden af, at små børn ikke eksponeres for proteiner fra fødevarer gennem huden tidligt i livet. Det anbefales, at planteolier, der anvendes i kosmetik, har et så lavt proteinindhold som muligt, og at disse olier stammer fra fødevarer med minimal risiko for at fremkalde allergi.
Undersøgelsen fandt, at kun ét ud af 23 produkter med mandelolie havde et målbart indhold af mandelprotein, og ingen af de 10 testede produkter med sojaolie indeholdt sojaprotein. Det viser, at det er muligt at fremstille kosmetiske produkter med meget lave rester af fødevareproteiner.
Kosmetik- og hygiejnebranchen: Ingen bekymring for fødevareproteiner i kosmetik
Kosmetik- og hygiejnebranchen ser positivt på rapportens resultater. Kun 1 ud af de 33 undersøgte produkter indeholdt et målbart indhold af fødevareproteiner, hvilket viser, at risikoen er meget lav.
“Vi har som branche et stort ansvar for at sikre, at de produkter, vi producerer, er sikre at anvende – særligt når det gælder små børn. Kosmetiske produkter til børn under tre år bør ikke indeholde ingredienser, der kan fremkalde fødevareallergi, og rapportens resultater stemmer godt overens med denne tilgang,” siger regulatorisk specialist i Kosmetik- og hygiejnebranchen, Joachim Arnkjær Noach.
Rapporten henviser til forskning, der indikerer, at fødevareallergier kan udvikles gennem hudeksponering, særligt hos små børn, der endnu ikke har indtaget fødevaren og dermed ikke har udviklet oral tolerance. Fokus i rapporten er derfor på kosmetik rettet mod små børn, da de er mere sårbare over for udvikling af fødevareallergier.
“Rapporten understreger, at branchen allerede i stor udstrækning lever op til de anbefalede standarder, og der er ingen grund til bekymring for fødevareproteiner i kosmetiske produkter til børn,” slutter Joachim Arnkjær Noach.