Din læbestift er sikker

Forbrugerrådet Tænk Kemi har netop offentliggjort en ny deklarationstest af læbestifter, hvor der sættes spørgsmålstegn ved sikkerheden af ingrediensen titaniumdioxid. Følgende faktaark har til formål at beskrive anvendelsen af titaniumdioxid i kosmetik og personlige plejeprodukter samt hvorfor kosmetik og personlige plejeprodukter, der indeholder titaniumdioxid, sikkert kan anvendes.

Sådan anvendes titaniumdioxid
Titaniumdioxid er et hvidt pulver, som udvindes af naturligt forekommende mineraler. Det kendes også som titandioxid eller TiO2. På kosmetik og personlige plejeprodukter fremgår det af INCI-listen som TITANIUM DIOXIDE, TITANIUM DIOXIDE [NANO] eller CI 77891.

Titaniumdioxid er meget anvendt farvestof, der dækker og giver en klar hvid base i kosmetik og personlige plejeprodukter. Titaniumdioxid er desuden en nøgleingrediens i solbeskyttelsesprodukter, hvor det anvendes som UV-filter, der beskytter huden mod solens skadelige stråler.

Titaniumdioxid er sikker, godkendt og lovlig i kosmetik

Brugen af titaniumdioxid i kosmetik er reguleret under kosmetikforordningen. Det er ifølge forordningen tilladt at anvende titaniumdioxid som farvestof og som UV-filter i kosmetik og personlige plejeprodukter. Det er tilladt at anvende i disse former og i typer af produkter, fordi EU’s Videnskabelige Komite for Forbrugersikkerhed (SCCS) på baggrund af videnskabelige data har vurderet det sikkert.

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har i maj 2021 vurderet, at titaniumdioxid ikke er sikkert at anvende som tilsætningsstof i fødevarer.[1] Den vurdering har ikke indflydelse på, om ingrediensen er sikker at anvende i kosmetik og personlige plejeprodukter.

Alle kosmetiske produkter skal sikkerhedsvurderes, før de må markedsføres. Sikkerhedsvurderingen sikrer, at der ikke nogen sundhedsrisiko forbundet med brugen af produktet. I sikkerhedsvurderingen tages der også højde for, at ingredienser i læbeprodukter også indtages oralt i beskedne mængder[2].

EU-Kommissionen har så sent som i november 2021 bekræftet, at der ikke umiddelbart er nogle bekymringer for menneskers sundhed forbundet med brugen af titaniumdioxid i kosmetik.

 

[1] https://www.efsa.europa.eu/en/news/titanium-dioxide-e171-no-longer-considered-safe-when-used-food-additive

[2] https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_250.pdf