Kronik: Lad os tage ved lære af coronakrisen

Selvom sommerferien kommer efter en lang periode med hjemmearbejde og mest har bestået af regn- og blæsevejr, tror jeg stadig, den har været kærkommen for mange af os. Efter sådan et halvår som 2020 har budt os, har det været sundt at komme væk fra arbejdets forpligtelser og få reflekteret over den rutsjebanetur, vi alle har været igennem.

Da statsminister Mette Frederiksen tog den drastiske beslutning at lukke Danmark ned i marts, kom det som chok for os alle. Den verdensomspændende pandemi var nu ikke længere et fjernt fænomen på et madmarked i Kina men en del af vores alles virkelighed og hverdag. Og med nedlukningen fulgte nu også et kollektivt ansvar for at komme sikkert igennem krisen. Myndighedernes mantra og gentagende anbefalinger om god hygiejne fik også enorm betydning for medlemmerne i Kosmetik- og hygiejnebranchen. Fra den ene dag til den anden blev hånd- og overfladedesinfektion allemandseje, og enhver kan i dag se, hvor vigtigt det er at huske at spritte hænderne af og gøre rent.

Som direktør i Kosmetik- og hygiejnebranchen er jeg stolt af være repræsentant for en branche, der på imponerende vis har gjort sit for, at Danmark er blandt de lande, som er kommet bedst igennem coronakrisen. På rekordtid omstillede virksomheder deres produktion til også at omfatte desinfektionsmidler, nogle valgte at donere produkter til kritiske funktioner i samfundet og andre har opskaleret deres produktion til at køre i døgndrift. I den forbindelse skal der også lyde en stor tak til de danske myndigheder og miljøminister Lea Wermelin, der udviste stor lydhørhed, så branchens virksomheder kunne fokusere på at fremstille de for krisen helt nødvendige produkter og dermed sikre forsyningen af desinfektionsmidler til sygehusene og den danske befolkning. 

Supervåbnet består
God hygiejne er fortsat blandt de vigtigste supervåben i kampen mod coronavirus og vil være det indtil en effektiv vaccine er færdigudviklet. Men vi skal ikke glemme, hvor vigtigt vores fælles fokus på hygiejne har været, når vi engang er på den anden side af coronakrisen. Hygiejne er nemlig ikke kun et supervåben mod coronavirus. Danskernes brug af håndvask og håndsprit har også betydet, at smitten med andre sygdomme stort set er bremset op. Se bare på den normale influenzavirus, hvor der er 70 procent færre tilfælde og antallet af indlagte med influenza på landets sygehuse er faldet drastisk. Selvom vi længe har vidst, hvor vigtig effektiv hygiejne og rengøring er i kampen mod smitsomme sygdomme, så har coronakrisen været det wake up call, som endegyldigt har slået det faktum fast.

Hygiejne er blevet new normal, og mit gæt er, at de fleste arbejdspladser, butikker og restauranter for altid vil prioritere hygiejnen, som vi har set under coronakrisen. Den globale bevidsthed om, at håndsprit ikke kun er for sundhedspersonale betyder, at vores branche langt ude i fremtiden – måske for evigt – vil hjælpe med at gøre en forskel for sundheden.

Kronikken er bragt i Rent i Danmark september 2020