Myter og sandheder om solcreme

Hvad er fup og fakta om solcreme? Bliv klogere i denne artikel, hvor vi gennemgår de mest sejlivede myter, så du kan blive klogere på, hvordan du beskytter dig bedst mod solens skadelige stråler og undgår risikoen for solskoldninger og hudkræft.

 

Solcreme er kræftfremkaldende

Falsk. I kosmetikforordningen, der regulerer kosmetik og produkter til personlig pleje i Danmark og resten af EU, er det fastsat hvilke UV-filtre, som er tilladt at bruge i solcreme og i hvilke koncentrationer. Stofferne er vurderet af EU’s uafhængige videnskabelige komite, der afgør, i hvilke koncentrationer UV-filtrene er sikre at anvende. Solcreme er sammen med de to andre solråd, skygge og solhat, den bedste måde at undgå hudkræft på.

Du kan læse mere om, hvorfor solcreme ikke er kræftfremkaldende i denne artikel fra Videnskab.dk

 

Solcreme kan blive for gammel

Sandt. Ligesom alle andre kosmetiske produkter kan din solcreme også blive for gammel. Solcremen er mærket med et krukkesymbol, der fortæller, hvor længe solcremen kan holde sig, når den er åbnet. Oftest opbevares solcremen i varme omgivelser på stranden eller i en varm bil, og det øger risikoen for, at solcremen udvikler bakterier. Lugter din solcreme mærkeligt, eller har den underlig konsistens, så smid den ud og køb en ny.  

 

Man kan ikke blive brun, når man bruger solcreme

Falsk. Solcreme er med til at opbygge den brune farve langsommere, så du undgår at blive rød. Det tager lidt længere tid at blive brun, men til gengæld er du væsentligt bedre beskyttet mod solens skadelige UV-stråler.

 

Kroppen får ikke nok D-vitamin, når man bruger solcreme

Falsk. Forskere fra DTU, Statens Serum Institut og Kræftens Bekæmpelse har påvist, at brugen af solcreme ikke får kroppens niveau af D-vitamin til at falde.

Du kan læse mere om den forskning her

 

Man skal kun bruge solcreme, når solen skinner

Falsk. Op til 80 procent af solens stråler trænger igennem skyerne på en overskyet dag. Derfor skal man bruge solcreme, når UV-indekset kommer over tre. Download appen UV-INDEKS til din smartphone og tjek UV-indekset i både ind- og udland.

 

Solen er stærkere ved vandet

Sandt. Vandets overflade reflekterer solens stråler med helt op til 100 procent. Derfor kan du få lige så meget UV-stråling fra vandet omkring dig, som du får fra direkte fra solen.

 

Man skal blive rød, før man bliver brun

Falsk. Når din hud bliver rød af at blive udsat for solens stråler, er det fordi, der opstår en betændelsestilstand. Denne betændelsestilstand er ikke en forudsætning for, at din hud efterfølgende bliver brun. Den brune farve der opstår i huden kommer fra pigmentet melanin, der er hudens egen solbeskyttelse, fordi det beskytter mod UV-stråling. Og den kan sagtens dannes uden huden behøver at blive rød først.    

 

Personer med mørk skal også bruge solcreme

Sandt. Der findes grundlæggende seks hudtyper – fra meget bleg og rødlig til mørkebrun. Selvom folk med en mørkere hud er mere modstandsdygtig overfor solen så bliver alle hudtyper påvirket af solens UVA og UVB stråler. En mørk hud har en naturlig beskyttelse, der svarer til en solcreme med faktor 5 – 6. Derfor er det også en god ide at bruge en solcreme med faktor 15, hvis du er mørk i huden.   

 

Du skal bruge en hel håndfuld solcreme, hver gang du smører dig ind

Sandt. Du skal bruge en ca. 40 milliliter solcreme hver gang du smører hele kroppen ind, hvis solcremen skal leve op til den beskyttelse, som faktoren angiver. Det svarer til en god håndfuld. Til børn skal man ca. bruge halvdelen.

Vi har undersøgt danskernes brug af solcreme. Den undersøgelse kan du læse mere om her