Sådan forebygger du maskne

Gode råd til at forebygge maskne

Sandsynligvis havde du før Coronaens indtog i Danmark næppe hørt om ”maskne”. Tidligere var maskne nemlig kun kendt af sundhedspersonale som i forbindelse med deres arbejde ofte bærer maske. Selv i denne gruppe var brugen af masker kun i forbindelse med operationer og specielle procedure, og længere tids anvendelse af maske var begrænset. Navnet maskne er en sammentrækning af ordene ”maske” og ”akne”. Maskne ses for de fleste som et udbrud af uren hud på kinderne eller på huden omkring mund og hagen, hvor man bærer maske. Men det kan også udtrykke sig som tør/irriteret hud eller ligefrem som udslæt eller dissideret eksem.

I denne artikel kan du læse mere om maskne, hvordan du reducerer risikoen for at få det, og hvad du kan gøre ved maskne.

 

Hvordan opstår maskne?

Maskne skyldes primært det fugtige og varme miljø, der skabes under masken, når du ånder. Det varme og fugtige miljø, som skabes af udåndingsluften og hudens svedproduktion, gør at bakterier får et meget gunstigt miljø at leve i. Det fugtige miljø kan samtidigt øge produktionen af talg i huden.

Der kan være meget stor forskel på, hvor udsat man er. Nogen oplever slet ikke problemet, mens andre, som måske i forvejen har tendens til sart eller fedtet hud og akne, har problemer selv efter ganske kort tids brug af maske.  Oveni det ændrede hudmiljø, så påvirkes huden samtidigt af den irritationsskabende friktion som maske mekaniske påfører huden når du bevæger dig.

 

Hvad kan man gøre ved maskne?

Start med at tænke på huden. Jo bedre huden har det, jo mindre er risikoen for at udvikle maskne. Sørg for at have faste hudplejerutiner både morgen og aften. Inden du tager maske på, er det vigtigt, at huden er helt renset med et renseprodukt, der passer til din hudtype. Det er vigtigt, at din hud er velplejet så dens naturlige barrierefunktion bevares. Efter dagens påvirkninger skal huden igen afrenses, når du tager masken af. Husk det gamle dogme, at huden arbejder, når du sover.

Med hensyn til selve masken, så er vigtigt at sikre, at den er helt ren og tør. Det er vigtigt, at du skifter masken med mellemrum, og ikke genbruger den. Hvis du anvender en genbrugelig stofmaske, er det vigtigt, at den er renvasket, og at du har mulighed for at skifte den i løbet af dagen. Fjern masken, når den ikke er nødvendig. For nogen er det en mulighed at bruge visir i stedet for maske.