Køb sikkert på nettet

Kinesiske webshops som for eksempel wish.com og AliXpress.com buldrer frem i Danmark. Her kan forbrugere købe alt fra elektronik og tøj til kosmetiske produkter. Alt sammen til meget lave priser og gratis fragt. Tal fra Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) viser, at wish.com er den fjerdemest populære webshop blandt danske forbrugere. Populariteten betyder, at der hver dag ankommer næsten 40.000 pakker i Kastrup Lufthavn fra Kina.

Når forbrugerne køber produkter på hjemmesider uden for EU, der markedsfører sig over for danskere eller andre europæere, skal de i princippet leve op til EU-lovgivningen. Desværre ved vi, at mange af de produkter, der sælges på de kinesiske webshops ikke lever op til Dansk og europæisk lovgivning. For eksempel viste vores egen stikprøve, at 14 ud af 14 kosmetiske produkter, som vi købte på wish.com, ikke levede op til europæisk lovgivning på grund af forkert mærkning.

I Danmark og resten af EU er forbrugerne beskyttet af nogle af de mest ambitiøse og restriktive kemikalielovgivninger i verden, der sikrer, at produkterne ikke udgør en risiko for mennesker og miljø. Det er dog en stor udfordring, at man fra hverken EU’s eller Danmarks side er i stand til at håndhæve reglerne og føre effektiv kontrol med de produkter, som forbrugerne selv køber på webshops uden for EU. Samtidig er de kinesiske webshops begunstigede af en række fordelagtige fragtregler, der gør, at de kan sende pakker fra Kina til Danmark til meget lave priser.

Kosmetik- og hygiejnebranchen investerer mange ressourcer i udvikling af sikre produkter, der lever op til europæisk lovgivning. Den danske og europæiske branche udsættes for urimelig konkurrence fra virksomheder i tredjelande, som ikke lever op til de samme krav om helt generel overholdelse af gældende lovgivninger og regler. Særligt når det kommer til beskyttelsen af sundhed og miljø.

Vi anbefaler derfor sammen med blandt andet Forbrugerrådet Tænk Kemi at tænke sig grundigt om inden man køber kosmetik på hjemmesider, der ikke er hjemmehørende i EU.

Følg de tre råd fra Miljøstyrelsens kampagne ”Gå efter god kemi”, når du handler på nettet:

Tjek hvilket land varen bliver sendt fra – er det indenfor EU, er du beskyttet af EU’s kemiregler.
 
Tjek sælgeren – webshops i EU skal oplyse telefonnummer, mail, adresse og navn.
 
Drop købet, hvis prisen er for god til at være sand.