Solsæsonen er i gang, og solcremen hentes frem fra gemmerne. Selvom det er almindeligt kendt at solcreme er vigtig, er der desværre stadig mange misforståelser om solbeskyttelse.
Hudkræft er den mest almindelige kræftform i Danmark. Antallet af tilfælde med hudkræft er mere end tredoblet i løbet af de seneste 30 år, og Danmark er det land i verden med det 4. højeste antal tilfælde af modermærkekræft, når man tager højde for befolkningsstørrelse og aldersfordeling.
Danskerne dropper solcremen
I Kosmetik- og Hygiejnebranchen ved vi, hvor vigtigt solcreme er for danskernes sundhed. Uheldigvis har solcreme fået et ufortjent dårligt ry. Derfor vil vi opklare nogle af de største myter om solcreme: Hvad er fup, og hvad er fakta?
En udbredt misforståelse er, at solcremens indhold er skadeligt og i sig selv kan forårsage kræft. Dette er en myte. Ifølge norske myndigheder fra 2021 udgør de mest anvendte UV-filtre i solcreme ingen sundhedsrisiko, når de anvendes i de koncentrationer, der typisk findes i solcreme. Faktisk er det mere skadeligt at undlade at bruge solcreme. 10% af danskere i alderen 18-29 år har endda undladt at bruge solcreme på grund af bekymringer om indholdsstofferne.
Det er vigtigt at vide, at EU’s videnskabelige komité har vurderet UV-filtrene i solcreme som sikrer at bruge i de koncentrationer, som lovgivningen tillader. EU arbejder med en sikkerhedsmargen, der sikrer, at koncentrationen i det færdige produkt er mindst 100 gange lavere end den koncentration, der ikke havde negative konsekvenser ved testning.
Solcreme forhindrer ikke den brune farve
Selvom mange tror, at solcreme forhindrer en solbrun farve, er dette også en myte. Solcreme beskytter mod solskoldninger og skadelige UV-stråler, hvilket faktisk kan give en jævnere og mere sikker bruning.
Det er også vigtigt at bemærke, at personer med mørkere hud stadig bør bruge solcreme for at forebygge skader og hudkræft, selvom de naturligt har en højere beskyttelse end personer med lysere hud.
Husk at solcreme kan blive for gammel og dermed miste sin effektivitet. Hold øje med udløbsdatoen og smid solcremen ud, hvis den ændrer lugt eller konsistens.