“Fri for”-anprisninger

”Fri for”-anprisninger har været brugt i stor udstrækning, men siden 1. juli 2019 har en lang række af disse anprisninger ikke været tilladt.

Som for alle anprisninger, skal ”fri for” være i overensstemmelse med Anprisningsforordningen1, og der er yderligere hjælp at hente i det Tekniske Dokument2.

Her er nogle eksempler på ”fri for”-anprisninger og hvorvidt de kan anvendes eller ej:

  • ”Fri for parabener” – Denne anprisning er ikke tilladt. Dette grunder i, at netop denne anprisning nedgør andre produkter, som ikke indeholder forbudt kemi og som i øvrigt er sikkert for forbrugeren at anvende.
  • ”Uden kemi” – Alle kosmetiske produkter er sammensat af kemiske stoffer, og det er derfor vildledende at anprise at et produkt ikke indeholder kemi.
  • ”Fri for konserveringsmidler” – kan tillades, hvis produktet ikke er konserveret med ingredienser listet på Kosmetikforordningens bilag V eller ingredienser med konserverende egenskaber. Det skal kunne dokumenteres, at ingredienser eller kombinationen af ingredienser ikke bidrager til konservering af produktet f.eks. via ’challenge test’.
  • ”Fri for farvestoffer” kan tillades, hvis et produkt ikke indeholder stoffer listet på Kosmetikforordningens bilag IV, eller andre farvegivende ingredienser.
 

Der er dog undtagelser, som handler om at give forbrugerne mulighed for at træffe et informeret valg. Et eksempel på dette kan være ”fri for alkohol” rettet mod forbrugere, der af livsstilsmæssige, har allergier eller af religiøse grunde gerne vil undgå alkohol.

Som medlem i Kosmetik- og hygiejnebranchen har virksomheder mulighed for at få vejledningen ’Kosmetik- og hygiejnebranchens gode råd om anprisninger’ som opdateres jævnligt med branchens erfaringer og myndigheds afgørelser. Medlemmer kan finde vejledningen på ekstranettet. 

Kilder: